artikel

Swolsch Friethuys krijgt eerste bakwand met lederlook

Apparatuur 1578

Swolsch Friethuys krijgt eerste bakwand met lederlook
Beeld: D&R Fotografie

Marco en Ingeborg Poel van het Swolsch Friethuys hebben eindelijk de bakwand in huis die ze al lange tijd wilden hebben. Hij ziet er niet alleen stoer uit, maar zorgt ook voor meer capaciteit, wat hard nodig was.

De retrobakwand van Perfecta stond al erg lang op het verlanglijstje van Marco en Ingeborg Poel. Toen zij in 2015 het Swolsch Friethuys begonnen, wilden deze bakwand al hebben. De levertijd van zeven weken zat hen destijds in de weg en ze kozen voor een andere.

Vorig jaar begonnen de capaciteitsproblemen dusdanig vervelend te worden, dat de ondernemers besloten te verbouwen. In maart was het eindelijk zover: de langgewenste bakwand met lederlookbekleding werd geïnstalleerd.

Levertijd paste niet

‘Dat het dit model bakwand moest worden, wisten we al heel erg lang. We zagen hem voor het eerst in 2015, toen we nog aan het inrichten waren voor de opening van het Swolsch Friethuys. De levertijd van zeven weken paste helaas niet in ons strakke schema, dus kozen we voor een ander model. Maar, dit retromodel van Perfecta had wel ons hart gestolen’, glimlacht Marco Poel.

Vorig jaar ontstond de wens voor een verbouwing, waarbij de ondernemers ook het interieur zouden aanpakken. ‘Met de oude bakwand redden we het qua capaciteit niet meer en de inrichting van de zaak werd door sommige gasten omschreven als ‘bij elkaar geraapt’. Het was tijd voor een upgrade.’

Er was geen enkele twijfel over welke bakwand het zou worden. ‘Het enige dat we nog niet zeker wisten, was de kleur van de ombouw. Daar hebben we heel erg lang over getwijfeld’, vertelt Ingeborg. ‘Tot we op de Horecava liepen afgelopen januari. Qbtec presenteerde daar deze variant, met lederlook. We wisten het meteen: dát moest het worden.’

Capaciteitsproblemen

Het Swolsch Friethuys staat bekend om de ambachtelijke en versgesneden friet en de ‘huysgemaakte’ snacks, zoals Ingeborgs stoofvlees, eierballen en frikandellen. De ondernemers wisten in de laatste editie van de AD Friettest in 2017 de eerste prijs in de wacht te slepen.

‘Wat er dan gebeurt, houd je niet voor mogelijk’, blikt Ingeborg terug. ‘Zelfs mensen uit China, Argentinië en Spanje zijn bij ons komen kijken.’ De winst leverde een mooie stijging in klantenaantallen op, maar daardoor ontstonden ook problemen met de capaciteit.

Beeld: D&R Fotografie

Temperatuur daalde snel

Marco: ‘In de oude bakwand hadden we twee ronde potten voor het vet. Het rendement van de bakwand was niet ideaal. Als ik hem volgooide, daalde de temperatuur van de olie tot een graad of 148. Het duurde best een tijd voor de temperatuur weer opklom. Bovendien hadden we geen geïntegreerde bain-marie voor de warme sauzen, waardoor we naar achter moesten voor de satésaus. In de spits en op heel drukke dagen was het op die manier niet meer werkbaar.’

Snelheid en milieu

Om het rendement te verbeteren, hebben de ondernemers gekozen voor een hr-bakwand op gas. ‘Ik geloof niet dat de gasleidingen op erg korte termijn worden afgesloten. Dan moeten ze hier de hele binnenstad overhoop halen om de extra grote stroomkabels naar de horecapanden te leggen. Dat zie ik niet zo snel gebeuren’, zegt Marco daarover. ‘Elektrisch was voor ons geen optie, want we hebben die capaciteit in de meterkast niet beschikbaar.’

Het milieu was ook een aspect in de overweging om voor een hr-bakwand te gaan. ‘De oude was een conventionele bakwand, waarmee toch veel warmte verloren ging. Onnodige belasting van het milieu, daar wilden we graag wat aan doen.’

Vijf mandjes

De nieuwe eyecatcher van het Swolsch Friethuys is een halve meter groter dan de oude bakwand. ‘We hebben nu vijf mandjes, waarvan twee voor snacks en drie voor het afbakken. De ketel voor het voorfrituren kunnen we eventueel ook nog gebruiken voor het afbakken. Het voorbakgedeelte is groter geworden en de bain-marie is in het midden geplaatst, zodat die van beide kanten te benaderen is’, legt Marco de indeling uit.

‘De ketels zijn erg ruim, dus de capaciteit is enorm. Het werkt echt heel fijn. En hij is gemakkelijk schoon te houden, dat is in de dagelijkse praktijk ook erg prettig.’ Omdat het Swolsch Friethuys werkt met zelfgesneden, verse friet is er geen vergaarbak op de bakwand geplaatst.

Beeld: D&R Fotografie

Volledig digitaal

De bediening van de nieuwe bakwand is compleet gedigitaliseerd. ‘Het werkt zo fantastisch mooi. Met een druk op de knop pomp je de ketels leeg, met een druk op een andere knop start je het filteren. Zelfs het laten weglopen van het warme water van de bain-marie gaat digitaal. Het werkt heerlijk en de kans op fouten is daardoor behoorlijk verminderd.’ Opvallende details zijn de retro vormgegeven klokken in de bovenkast, die verschillende gegevens over de bakwand weergeven. ‘Het is een geavanceerd computerschermpje in een authentiek jasje.’

Verbouwen in een week

Om de lederlook bakwand op zijn plek te krijgen en de rest van de winkel een make-over te geven, is het Swolsch Friethuys vijf dagen gesloten geweest. ‘Op zondag hebben we alles eruit gehaald, op maandag kwam Qbtec om de oude bakwand eruit te halen en de nieuwe erin te zetten. Op dinsdag hebben ze de puntjes op de i gezet qua installatie en vervolgens kwamen de interieurbouwers. Die zijn bezig geweest tot en met vrijdag, op zaterdag konden we weer open’, zegt Marco over de verbouwing.

Pand opengebroken

De grootste ingreep tijdens de verbouwing was het aanleggen van een nieuwe afvoerbuis voor de afzuiging. Marco: ‘Daarvoor moest het hele pand worden opengebroken. Er zat een buis van 20 centimeter, maar er moest er één komen van 30 centimeter. Daardoor paste de oude dakdoorvoer niet meer, dus daar moest ook een nieuwe voor komen. Gelukkig is Zwolle een gemakkelijke gemeente en hebben we geen problemen gehad met vergunningen en dergelijke. Het was al met al een behoorlijke klus. Gelukkig wisten we van tevoren dat het moest gebeuren. Een tip voor andere ondernemers is om daar goed naar te kijken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens de verbouwing. Het kan een behoorlijke vertraging opleveren.’

Beeld: D&R Fotografie

Kijken bij collega’s

Terugblikkend op het hele proces zijn Marco en Ingeborg erg tevreden over het verloop. ‘We waren natuurlijk helemaal gek op deze bakwand, dus we zijn echt heel blij dat we hem nu hebben.’ De ondernemers zijn in de aanloop bij andere cafetaria’s gaan kijken, om te zien hoe de bakwand in de praktijk werkt. ‘Daar hebben we veel aan gehad. Dat kan ik andere ondernemers van harte aanbevelen’, zegt de Zwolse ondernemer.

Beeld: D&R Fotografie


Reageer op dit artikel