artikel

9 praktische tips om je frituurvet langer te kunnen gebruiken

Apparatuur 3061

Niemand bestelt het in de cafetaria, maar het is misschien wel het belangrijkste product: frituurolie. De olie bepaalt mede de smaak en krokantheid van friet en snacks. Hoe kun je zo lang mogelijk van je frituurolie gebruikmaken zonder kwaliteitsverlies?

9 praktische tips om je frituurvet langer te kunnen gebruiken
Foto: Koos Groenewold.

Frituurvet- of olie is het levensbloed van ieder cafetaria, en moet daarom altijd tip top in orde zijn. Het is tevens een flinke kostenpost voor ondernemers. Het is dan ook zaak om het maximale rendement uit je frituurvet te halen. Welke afspraken maak jij hierover met je medewerkers? Hier volgen 9 praktische tips om zo lang mogelijk van je frituurolie te kunnen genieten.

1. Beoordeel dagelijks de kwaliteit van de olie met een digitale frituurvetmeter.

2. Filter de olie dagelijks, bij een temperatuur lager dan 100°C. Hiermee haal je onder meer de kruim uit het vet, wat kan leiden tot versnelde oxidatie en daarmee kwaliteitsverlies van het vet.

De 7 meest gestelde vragen over frituurvet

De 7 meest gestelde vragen over frituurvet

3. Verwarm de olie met tussenpozen van een half uur: 0 ºC ‹ 100 ºC ‹ 140 ºC ‹ 175. Dit is vriendelijker voor je olie, daarnaast bespaar je energie.

4. Frituur bij maximaal 175º C.

5. Hanteer een verhouding tussen frituurproducten en frituurvet van maximaal 1:10.

6. Verwijder overtollig ijs van diepgevroren producten voor het bakken.

7. Gebruik je de frituur niet, draai de thermostaat dan terug naar 100°C en dek de oven af. Verhitting veroudert de olie namelijk. Door de thermostaat terug te draaien, wordt dit proces vertraagd.

frituurvet

Foto: Peter Roek

8. Gooi geen gebakken en gezouten frites terug in de oven. Dit versnelt de veroudering van je frituurvet.

9. Laat frituurmanden altijd goed uitlekken; hiermee bespaar je veel vet.

Bakwand schoonmaken: bijhouden, ontvetten en laten glanzen

Bakwand schoonmaken: bijhouden, ontvetten en laten glanzen

Frituurvet versus frituurolie; het verschil

‘Frituurvet is een mengsel van plantaardige oliën en plantaardig vet, terwijl frituurolie alleen verschillende plantaardige oliën bevat. Denk daarbij onder meer aan zonnebloem-, raapzaad- en sojaolie. Plantaardig vet is bijvoorbeeld palmolie’, zegt Nicole Vervaet van MVO. ‘Dit laatste klinkt misschien vreemd, maar palmolie wordt zo genoemd omdat het in de tropische landen, waar het wordt verbouwd, vloeibaar is. Bij ons is deze olie bij kamertemperatuur niet vloeibaar.’

Zolang beide eindproducten vloeibaar zijn, is er volgens Vervaet in de praktijk niet veel verschil tussen frituurvet en -olie. ‘De vetzuursamenstelling van het eindproduct is het belangrijkst. En zowel vloeibaar frituurvet als frituurolie is rijk aan gezonde, onverzadigde vetzuren.’

Lees in de eerstvolgende editie van Snackkoerier meer over frituurolie.

 


Reageer op dit artikel