artikel

Elektrische bakwand onder de loep: verschillen, plussen en minnen

Apparatuur 2580

Elektrische bakwand onder de loep: verschillen, plussen en minnen
Bik Frietwerk in Den Haag werkt met de elektrische Kiremko Prego (zwart)

De CO2-uitstoot moet drastisch omlaag. In 2050 gaat Nederland daarom helemaal van het gas af. Dat betekent voor cafetaria-ondernemers dat er een bakwand op (groene) stroom moet komen. Het idee dat deze per definitie duurder zijn in gebruik is onjuist. Ook zijn ze in dagelijks gebruik niet anders dan bakwanden op gas. De grootste verschillen, voor- en nadelen op een rij.

Een bakwand die werkt op elektriciteit is niet nieuw, ze bestaan al decennia. Ze staan momenteel volop in de belangstelling, omdat de overheid heeft besloten dat Nederland in 2050 volledig af is van het gebruik van aardgas. Op die manier wordt de CO2-uitstoot van ons land drastisch verminderd.

Het betekent ook dat de energievoorziening vanaf 2050 volledig duurzaam is, zoals energie opgewekt uit zon of wind. De overheid moedigt bedrijven en particulieren echter nu al aan om het verbruik van gas te minderen, vanwege de negatieve invloed op het milieu.

2050 lijkt nog erg ver weg, maar het voornemen van de overheid zorgt ervoor dat nieuwbouwlocaties bijvoorbeeld geen gasaansluiting meer krijgen. Ergens in de komende dertig jaar zal iedere cafetariaondernemer voor de keuze tussen gas of elektra komen te staan.

bakwand

Een uitneembaar element van een ronde ketel, van Florigo.

Verschillen tussen gas en elektrisch

Qua dagelijkse werk is er geen verschil tussen een bakwand op elektriciteit of gas. Het grootste verschil is overduidelijk de manier van aansluiten. Een elektrische bakwand wordt op het stroomnetwerk aangesloten en een bakwand op gas wordt op de gasleiding aangesloten.

Branders en elementen

Andere verschillen hebben te maken met de manier van verwarmen van de olie. Een elektrische bakwand heeft elementen in de ketels en bakwanden op gas werken met branders onder de ketels. Die branders hebben jaarlijks onderhoud nodig, wat bij een elektrische bakwand niet nodig is. Natuurlijk is een onderhoudscontract mogelijk bij een elektrische bakwand, maar er zijn simpelweg minder onderdelen die kapot kunnen en zo nodig moeten worden vervangen. Een bakwand op elektra is qua onderhoud voordeliger.

Qua afzuiging en andere aansluitingen zijn er verder geen verschillen te benoemen tussen bakwanden op gas of elektra.

In 11 stappen naar de ideale bakwand

In 11 stappen naar de ideale bakwand

Elektriciteit is toch veel duurder dan gas?

Laten we voorop stellen dat de prijzen van een bakwand op gas of een bakwand op stroom in aanschaf niet veel van elkaar verschillen. Elektriciteit heeft per eenheid wel een hogere prijs dan gas per eenheid. Toch loont het om goed te kijken naar het verbruik van de bakwand en de prijs die wordt betaald voor de energie.

Grootverbruikerscontract

Het kan bijvoorbeeld gunstig zijn om het bestaande energiecontract om te zetten naar een grootverbruikerscontract, wanneer een bakwand op gas wordt vervangen door een exemplaar met een stekker. Doordat de nieuwe bakwand ook stroom verbruikt, kun je in die categorie terechtkomen. De prijzen voor grootverbruik zijn gunstiger, dus pas dan kan je een eerlijke vergelijking maken. Zo kan het voorkomen dat de verbruikskosten tussen gas en elektra op hetzelfde uitkomen.

Elektrische ketel met vier manden van Florigo.

Zijn er speciale voorzieningen nodig?

De meeste cafetaria’s en winkelpanden zijn al voorzien van krachtstroom. In de meeste gevallen is het echter ook zo dat het grootste gedeelte van het binnenkomende vermogen al wordt gebruikt door alle andere apparaten op stroom: van koelkasten tot ijsvitrines en van verlichting tot vaatwassers. Het is daarom belangrijk om uit te rekenen hoeveel vermogen de beoogde elektrische bakwand nodig heeft en bij de energieleverancier na te gaan of dit mogelijk is.

Drie nieuwe bakwanden bij Qbtec

Drie nieuwe bakwanden bij Qbtec

Als het maximum verbruik al in zicht is, kan de capaciteit worden vergroot. Soms is het een kwestie van een nieuwe meter met een grotere capaciteit. Vaker moet er een nieuwe kabel worden gelegd vanaf het netwerk in de straat om op die manier de totale aansluiting te verzwaren. De hoogte van die kosten is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de afstand tussen straat en meterkast.

Soms is het tekort in de benodigde capaciteit niet groot. Een bakwand kan bijvoorbeeld 50 ampère nodig hebben, terwijl er slechts 40 ampère beschikbaar is. Dat betekent niet dat er meteen gegraven moet worden voor nieuwe kabels. De ontwikkelingen staan niet stil en fabrikanten kunnen hierin goed meedenken. De verwarmingselementen zijn in verschillende vermogens leverbaar.

Over EMS

Als er sprake is van een tekort aan capaciteit, is het misschien niet meteen nodig om grote aanpassingen te doen. Er bestaan energiemanagementsystemen (EMS) die ervoor zorgen dat het vermogen wordt verdeeld tussen de verschillende onderdelen in de bakwand. Alle elektrische onderdelen zijn daarop aangesloten en het systeem zorgt ervoor dat zij onderling communiceren en stimuleert op die manier de efficiency.

Stel er zitten drie pannen van 25kWh in de bakwand met een totaal van 75kWh, terwijl er 60kWh beschikbaar is. Dat zou betekenen dat twee pannen op maximaal vermogen aan kunnen, maar de derde niet. Het EMS-systeem zorgt er dan voor dat alle pannen evenveel vermogen krijgen (80 procent) en toch optimaal functioneren, zonder dat het systeem overbelast raakt.

Bik Frietwerk bakwand

De elektrische zwarte Kiremko Prego bij Bik Frietwerk in Den Haag

Hebben elektrische bakwanden ook een HR-label?

Bakwanden met een stekker krijgen geen HR-label. Het etiket Hoog Rendement is alleen voor installaties op gas. Het staat namelijk voor het percentage van het gas dat wordt omgezet in warmte. Als een bakwand een rendement heeft van 90 procent, betekent dat dat de resterende 10 procent van het gas niet wordt verbruikt voor het verwarmen van de olie, maar bijvoorbeeld voor het verwarmen van de branders en alle onderdelen daar omheen of dat het simpelweg vervliegt.

Bakwand onder de loep: de voor- en nadelen van hoog rendement

Bakwand onder de loep: de voor- en nadelen van hoog rendement

Elektrische bakwanden gebruiken geen gas, dus zo’n percentage kan niet worden berekend. Leveranciers geven aan dat alle energie die in een elektrische bakwand wordt gebruikt voor warmte, rechtstreeks naar het verwarmingselement gaat. Die hangt in de olie, waardoor je zou kunnen concluderen dat de warmteoverdracht circa 98 procent is.

Wat zijn de voordelen van elektrische bakwanden?

Bakwanden zijn verkrijgbaar met allerlei opties en uitbreidingen, dat geldt voor gas en elektra. De elektrische elementen zijn bij een enkele leverancier zelfs verkrijgbaar in verschillende vermogensklassen, zodat er altijd één past bij jouw zaak. Met een elektrische bakwand is het in de meeste gevallen een kwestie van aan of uit, waardoor energie besparen lastig is. Tenzij je kiest voor een bakwand met modulerend vermogen.

bakwand

Kantelmechanisme van Florigo

Modulerend vermogen

Bak je een beetje friet, dan gebruik je een beetje vermogen en in de spits gebruik je vol vermogen. Je kunt het vergelijken met anticiperen op het verkeer. Als je van Groningen naar Maastricht rijdt, kies je niet tussen vol gas of geen gas geven. Je geeft gedoseerd gas als dat nodig is. Zo werkt het met deze modulerende vermogens ook, maar dan volledig geautomatiseerd. Aan de hand van de terugval van de temperatuur wordt berekend hoeveel vermogen het element moet geven.

Ook zijn er turbo’s mogelijk, waardoor er heel snel meer vermogen in de elementen kan worden gebracht. Dit is vooral interessant voor locaties die plotsklaps heel veel friet moeten bakken, bijvoorbeeld bij evenementen of op stations. Door meer kWh naar de elementen te sturen, kan de temperatuur van de olie snel herstellen en zal er minder terugval in temperatuur zijn.

Welke nadelen zijn er?

Net als met andere elektrische apparaten is het belangrijk om de ventilatoren goed schoon te houden. Op het moment dat deze vervuild raken met stof en vettigheid, kunnen ze de bakwand minder goed koelen en zal het energieverbruik van de installatie omhoog gaan.

Hoge kosten

Een ander nadeel kan zijn dat het benodigde vermogen niet aanwezig is en een energiemanagementsysteem dat niet kan oplossen. Dan zal er een andere aansluiting moeten komen en die kosten kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s.

De ontwikkelingen in de wereld van bakwanden gaan ondertussen door. Onlangs introduceerde De Kuiper Horeca een frituurinstallatie met een inductieketel.

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van: Oscar Muis van QBTEC B.V., Ries Goes van Florigo Frying Equipment B.V. en Patrick Nieuwveld van Kwalitaria Nieuwveld in Hoogvliet.


Reageer op dit artikel