artikel

Rust en snelheid bij Kwalitaria Keijzershof dankzij nieuwe bakwand

Apparatuur 720

Rust en snelheid bij Kwalitaria Keijzershof dankzij nieuwe bakwand
Siebe Commijs, bedrijfsleider van Kwalitaria Keijzershof (C) Roel Dijkstra-Vlaardingen - Foto Dennis Wisse

Bij Kwalitaria Keijzershof in Pijnacker is onlangs een nieuwe bakwand geplaatst van 6,8 meter lang. Dankzij de vier extra mandjes en een bakplaat van een meter breed heeft de cafetaria de wachttijden weten te halveren. ‘Ik denk dat ik gek word als we om wat voor reden dan ook moeten werken zonder deze bakwand.’

Kan Siebe Commijs nog zonder de nieuwe bakwand? ‘Nee’, is het stellige antwoord. Lachend voegt de bedrijfsleider van Kwalitaria Keijzershof in Pijnacker eraan toe: ‘Ik denk dat ik dan gek word. Sinds de nieuwe bakwand er is, hebben we rust gecreëerd. We kunnen daardoor veel meer aandacht geven aan onze gasten. Voor geen goud willen we hem nog missen.’

Niet meer werkbaar

De vorige frituurinstallatie was nog niet aan het einde van zijn levensduur, maar werd simpelweg te klein voor de cafetaria. ‘Pijnacker groeit en daardoor onze klandizie ook. Ook de aantallen online bestellingen en bezorgbestellingen namen toe. We konden het niet meer bolwerken met acht mandjes en een klein bakplaatje, eigenlijk groeiden we uit ons jasje’, verklaart Commijs.

De wachttijden liepen steeds verder op en daardoor kregen we slechte reviews van gasten. Dat was het moment dat we knoop hebben doorgehakt.

‘Dan komt er een moment dat het écht niet meer leuk is en dat was voor ons in december vorig jaar. Het was niet meer werkbaar, zo druk was het. We dachten dat het aan de decemberperiode lag, maar in januari werd het niet rustiger. De wachttijden liepen steeds verder op en daardoor kregen we slechte reviews van gasten. Dat was het moment dat we knoop hebben doorgehakt. Er moest een nieuwe bakwand komen.’

Wensen

Commijs had behoorlijk wat eisen en wensen. ‘Ik wilde een bakwand waarbij we aan twee kanten zouden kunnen werken, een bezorg-/afhaalkant en een kant voor het restaurant. Bovendien wilde ik een grotere bakplaat, waar we kunnen werken zonder de collega’s in de weg te lopen.’

Onderscheiden

Ook een gasfornuis was een wens: ‘Wij hebben elke dinsdag biefstukavond en een goede biefstuk hoort gewoon in een lekkere laag boter te worden gebakken. Daar houd ik van, dat geeft de meeste smaak en we kunnen ons ermee onderscheiden van de rest’, verklaart Commijs. Daarnaast moest de raspatatmachine een logische plek krijgen én moest er een stromend watervoorziening komen in de buurt van de ijsvitrine.

Kwalitaria Keijzershof nieuwe bakwand

(C) Roel Dijkstra-Vlaardingen – Foto Dennis Wisse

Schets

‘Al met al werd het een hele lijst’, bevestigt de bedrijfsleider. ‘Zelf maakte ik een schets van de ideale werksituatie met al onze wensen erin verwerkt. Ik kwam op een héle lange bakwand, maar het echte ontwerp heb ik overgelaten aan de professionals’, zegt hij met een lach.

Er werden meerdere offertes opgevraagd, maar uiteindelijk heeft Florigo de nieuwe bakwand mogen produceren en plaatsen. ‘De oude bakwand was ook van hen en daar hebben we altijd zoveel plezier van gehad, dat we vol vertrouwen weer voor Florigo hebben gekozen.

Gasinstallatie

Ondanks de aankondiging van de overheid dat op termijn de gaskraan wordt dichtgedraaid, heeft de Kwalitaria Keijzershof gekozen voor een installatie op gas. ‘Dat is eigenlijk vanwege de aansluiting, de gasleidingen lagen er al’, zegt Commijs. ‘Dat was dus het makkelijkst en het aanleggen van elektra zou flink in de papieren lopen. Daarnaast denk ik dat het nog heel lang gaat duren voor bedrijven worden verplicht om volledig over te stappen op elektriciteit. Dat gaat vast niet binnen nu en 5 jaar gebeuren.’

Veel bekijks

De nieuwe Florigo HR Plus bakwand heeft een lengte van 6,8 meter en is begin juni 2018 geplaatst. ‘We hadden geluk dat de openslaande deuren open konden, dus de oude kon er zo worden uitgereden en de nieuwe erin. Dat trok heel wat bekijks. De nieuwe bakwand kwam in één geheel uit de vrachtwagen en werd door twee mannen op twee karretjes naar binnen gereden. Hij had niet groter moeten zijn, dan het niet gepast.’

Nieuw filtersysteem

De nieuwe bakwand is uitgerust met het Active Triple Filtration filtersysteem van Florigo. ‘Dat vind ik echt een verbetering ten opzichte van ons oude systeem’, zegt bedrijfsleider Siebe Commijs. ‘Met één druk op de knop filter ik een ketel. Ik kan kiezen welke ketel ik wil legen: de friet- of de snackketel. Het vet wordt in aparte bakken gefilterd, waardoor het nooit met elkaar in aanraking komt. Op die manier is mijn friet altijd glutenvrij.’

Het nieuwe filtersysteem heeft ook een vetbesparing opgeleverd. ‘Ik moet bekennen dat ik eigenlijk wel van het heel snel verversen ben, dat doe ik zo’n drie keer per week. Dat vind ik belangrijk, want als ik een patatje neem, proef ik direct of de olie aan vervanging toe is. Het nieuwe filtersysteem zorgt ervoor dat ik nu iets minder vaak hoef te verversen. Bij de oude bakwand deed ik dat nog veel vaker, omdat de olie van de snacks en de friet bij elkaar kwam in de filterbak. Dat is nu niet meer zo, dus dat levert zeker een besparing op.’

Twee keer zo lang

De bakwand is qua lengte verdubbeld ten opzichte van de oude. Kwalitaria Keijzershof beschikt nu over twaalf mandjes in vier ketels in plaats van acht mandjes in drie ketels. De installatie is onder andere voorzien van een bakplaat van een meter breed, een gasfornuis, een fonteintje, een raspatatmachine, een oven, extra afzuigcapaciteit en een automatische sausdispenser.

Weinig omzetverlies

Uiteindelijk is de zaak een dag gesloten geweest. ‘Dat was een maandag, dus de schade qua omzetverlies viel heel erg mee’, bevestigt de bedrijfsleider. ‘Toen de bakwand eenmaal stond, was het een kwestie van aansluiten, afwerken, schoonmaken en vullen. Op dinsdag konden we op de gewone tijd open en toen begon het natuurlijk pas. Zou alles werken? Hoe gaat het lopen? Maar het ging meteen perfect. Tot nu toe hebben we nog geen fouten of mankementen kunnen ontdekken. Dit is de Rolls Royce van de bakwanden en hij loopt als een tierelier.’

Kwalitaria Keijzershof nieuwe bakwand

(C) Roel Dijkstra-Vlaardingen – Foto Dennis Wisse

3 tips van Florigo

De details zijn erg belangrijk en die ken je als ondernemer of medewerker het beste. Jij staat iedere dag achter die bakwand en weet wat fijn werkt en wat niet. Breng deze details daarom goed in kaart, samen met de wensen van de medewerkers.

Ga eens kijken in de fabriek waar de bakwand wordt gefabriceerd. Je doet er nieuwe ideeën op en kunt een kijkje nemen in de proefkeuken. Daar kun je zelf bakken en uitleg krijgen van de experts.

Ga ook eens op bezoek bij collega’s en praat met hen over hun bakwand. Wat vinden ze fijn, wat valt tegen, wat zouden ze de volgende keer anders doen en vraag naar hun tips.

Rust door ruimte

Het grootste struikelblok met de oude bakwand voor deze Kwalitaria was het gebrek aan capaciteit. ‘Met de nieuwe bakwand kunnen we het afhalen en bezorgen scheiden van het restaurant. Daardoor is er heel veel rust achter de counter gekomen. Ik denk dat de investering zichzelf redelijk snel terugverdient. We kunnen nu meer focussen op de gasten door de betere verdeling van de capaciteit. Ook is het makkelijker om nieuwe medewerkers te trainen, omdat er meer rust en ruimte is.’

Kwalitaria Keijzershof is meer dan blij met de nieuwe bakwand. ‘Natuurlijk is het een hele grote investering, waar we zeker meerdere nachten over hebben geslapen. Maar ik wil hem écht niet meer kwijt. Het zweet breekt me uit als ik er alleen al aan denk.’


Reageer op dit artikel