artikel

Tips om energie te besparen: duurzaam ondernemen loont

Apparatuur 414

Wie denkt dat het duur is om je cafetaria te verduurzamen, heeft het mis. Met een paar simpele maatregelen is het eenvoudig om te besparen op de energiekosten én CO2-uitstoot. Nuon geeft vier tips waarmee je direct aan de slag kunt.

Tips om energie te besparen: duurzaam ondernemen loont

1. Koeling

Het voorjaar van 2018 was er eentje voor in de boeken: veel warme en zonnige dagen. Dat is ongetwijfeld terug te zien in de verkoop van gekoelde dranken. De koelinstallaties moeten met warm weer ook harder werken. Juist met hogere temperaturen is het handig om slim om te gaan met de koelingen in je bedrijf. Gebruik een drankkoeling bijvoorbeeld niet als opslag en koel alleen datgene wat op korte termijn nodig is. Sluit de deuren van koel- en vrieskasten zo snel mogelijk en plaats geen warme producten in de koelkast. Een volle koelkast kost bovendien minder energie. Als je de deur opent, stroomt er warme lucht de koelkast in naar de ‘lege’ plaatsen. Die warme lucht op de lege plaatsen moet worden gekoeld en dat kost energie. Op tijd bijvullen dus.

2. Verlichting

De langste dag is nog maar net geweest en het is buiten licht tot in de late uurtjes. Daar kun je van profiteren als het om de verlichting gaat. Met name de tafeltjes bij het raam hoeven nog niet verlicht te worden als de zon buiten schijnt. Maak daarom eens een rondje door de zaak en kijk kritisch naar de verlichting. Uiteraard is een investering in ledverlichting de kosten altijd waard. Een gloeilamp gebruikt gemiddeld ongeveer 40 Watt en een ledlamp slechts 4 Watt, voor dezelfde hoeveelheid licht. Ledlampen verdienen zichzelf dus in korte tijd terug, meestal in minder dan een jaar.

3. Terrasverwarming

De lange, lichte avonden zorgen ervoor dat de gasten langer op het terras blijven zitten. ’s Avonds kan het toch nog snel afkoelen. Terrasheaters zijn dan een uitkomst, maar het nadeel is dat deze veel energie verbruiken. Een heater op gas is krachtiger en qua verbruik het meest zuinig: twee keer voordeliger dan een heater op stroom.
Ook kun je ervoor kiezen om het terras alleen te verwarmen als er daadwerkelijk gasten zijn, bijvoorbeeld met infraroodsensoren. Wellicht vind je dat niet gastvrij ogen. Een andere optie is dan om gasten zelf te laten bepalen of de heaters aangaan. Leg dekentjes neer en plaats op de tafels een bordje met de tekst ‘Wilt u de terrasverwarming aan, geef ons een seintje’. Het terras boet op die manier niet in qua aantrekkelijkheid en gastvrijheid en je maakt ook meteen duidelijk dat je bewust omgaat met energie.

4. Apparatuur

In een horecazaak staan veel apparaten. Nieuwe generaties apparatuur worden keer op keer zuiniger, waardoor een investering in nieuwe apparaten sneller is terugverdiend. Je wilt natuurlijk niet onnodig energie verbruiken. Heb je nog machines staan die ouder zijn dan 15 jaar? Vervang deze dan zo snel mogelijk door een jonger exemplaar met een gunstiger energielabel. Kijk ook kritisch naar het gebruik van de apparatuur en pas op met sluipverbruikers: zijn alle apparaten écht nodig en moeten deze toestellen altijd aan staan? Een display-tv of tussenkoeling kan na sluitingstijd natuurlijk gewoon worden uitgeschakeld.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nuon. Het maakt onderdeel uit van een reeks praktische artikelen over energie(verbruik) en bespaartips in de horeca. Meer informatie staat op de horeca-pagina van Nuon.


Reageer op dit artikel