artikel

4 energietips voor starters in de horeca

Apparatuur 267

Als je een eigen zaak begint in een nieuw pand, zie je de inrichting al helemaal voor je. Waar de bar komt, de aankleding, het bestek en het glaswerk. Grote kans dat je niet meteen bezig bent je energieverbruik. Hierbij wat energietips voor starters in de horeca.

4 energietips voor starters in de horeca

Welke elektrameter en hoofdzekering hangen er? Wat verbruikt de verlichting en hoe koel ik zo efficiënt mogelijk? Wij geven vier praktische tips waarmee je ervoor zorgt dat je zaak efficiënt draait en je kosten zo laag mogelijk zijn.

1. Zorg voor sfeervolle maar zuinige verlichting

Maak een goed lichtplan. Breng in kaart waar de verlichting voor sfeer moet zorgen of juist functioneel moet zijn. Kijk of delen van het pand tijdelijk kunnen worden uitgeschakeld of anders kunnen worden belicht. Tafels aan het raam hebben overdag minder verlichting nodig dan de tafels verder in de zaak. Verlichting hoeft bovendien op veel plekken niet constant aan te staan. Met bewegingssensoren zorg je ervoor dat lichten in bijvoorbeeld de toiletten niet constant aan staan. Vanzelfsprekend is het altijd verstandig oudere lampen te vervangen door ledverlichting. Een gemiddelde gloeilamp gebruikt ongeveer 40 Watt en een ledlamp slechts 4 Watt, voor dezelfde hoeveelheid licht. Ledlampen verdienen zichzelf in korte tijd terug, meestal in minder dan een jaar. De huidige generatie ledlampen zorgt bovendien voor warm licht als dat nodig is en heeft doorgaans veel meer branduren. Hierdoor hoef je minder vaak defecte lampen te vervangen. Verlichting bepaalt voor een groot deel de sfeer in de zaak. Het is daarom een goed idee om de specialisten van je lampenleverancier om advies te vragen. Zo bereik je het optimum tussen aantrekkelijkheid en efficiency.

2. Kijk kritisch naar apparatuur die je overneemt

Neem je een zaak over waar al apparatuur in staat of neem je tweedehands spullen over? Kijk dan goed naar de leeftijd en waar mogelijk het energielabel. Want een koeling of afzuigkap mag dan misschien wel een aantrekkelijke aanschafprijs hebben, maar het schiet niet op als je dat later weer onnodig kwijt bent aan energiekosten. Een koelkast ouder dan 15 jaar verbruikt al snel 50% meer dan een apparaat met energielabel A+++. Een hogere aanschafprijs is dan snel terugverdiend.

Kijk ook naar de plaatsing van de apparatuur. Want een koeling in warme opstellingsruimte moet harder werken. Pas eventueel een koelinstallatie toe met een split-unit die buiten staat. Controleer of de koelcel nog goed sluit. Ga in de koelcel staan en sluit de deur. Als er licht naar binnenvalt dan zijn de rubbers versleten en aan vervanging toe. Als de koelcel veel open en dicht gaat is het misschien verstandig om een extra, kleinere koel- of vrieskast aan te schaffen voor dagelijkse spullen. Het is ook mogelijk om een strokengordijn op te hangen aan de binnenkant van de deur in de koelcel. Zodra de koelcel open gaat, stroomt niet meteen de kou uit de koelcel (of stroomt juist de warmte er direct in), omdat de kunststofflappen de kou zoveel mogelijk in de koelcel houden (en de warmte dus buiten de koelcel)

3. Zorg voor goede isolatie

Als je eenmaal open bent en de gasten weten je te vinden, dan gaan de gasten in en uit. Elke keer dat de deur opengaat gaat er warme lucht naar buiten en komt er koude lucht binnen. Dat is niet prettig voor je gasten en ook niet voor je energierekening. Bij het inrichten van je zaak is het daarom handig te denken aan een tochtsluis. Dat hoeft niet duur te zijn, een gordijn volstaat vaak al. Soms is het makkelijk om juist de voor de hand liggende zaken over het hoofd te zien. Plaats bijvoorbeeld geen groot meubilair of gordijnen tegen de verwarming aan. Zorg ook voor reflecterend folie achter de radiatoren. Zo weerkaatst de warmte de ruimte in die je wilt verwarmen. Nog beter is natuurlijk het toepassen van voldoende gebouwisolatie bij muur, vloer en dak.

4. Kijk naar de capaciteit van de aansluiting

Kijk naar de capaciteit van de aansluiting. Als je een pand hebt overgenomen en de vorige gebruiker had zwaardere apparatuur staan, dan is de kans groot dat de capaciteit zwaarder is dan je eigenlijk nodig hebt. Door de aansluiting te verlichten kun je meteen euro’s besparen. Ter vergelijking; de kosten voor een 3 x 80 Ampère meter liggen gemiddeld rond € 1.900,- per jaar. Voor een zekering die één stap lichter is bespaar je ongeveer € 350,- per jaar. Je aansluiting moet natuurlijk wel het piekverbruik aan kunnen. Er is tenslotte niets vervelender dan wanneer de energie uitvalt op een drukke avond. Het advies is daarom om met een elektricien of installateur te kijken wat je minimaal nodig hebt. Kan de aansluiting worden verlicht? Dan kun je dit aanvragen via de netbeheerder. Een slimme meter kan door tweemaandelijkse meting ook meer inzicht geven in het verbruik.

Als je bij de inrichting van je zaak aan deze punten denkt, start je met een ideale situatie op energiegebied. Je weet dat alles goed geregeld is en hebt alle aandacht voor de zaak en je gasten. Voor alle gemak hebben we alles nog eens in een handig stappenplan samengebracht.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nuon. Het maakt onderdeel uit van een reeks praktische artikelen over energie(verbruik) in de horeca. Meer informatie staat op de horeca-pagina van Nuon.

Reageer op dit artikel