artikel

Automatische kassa doet intrede bij cafetaria’s

Apparatuur 1792

Hygiëne, veiligheid en fraudepreventie zijn de speerpunten van de Cikam Easy Cash Mini. Het nieuwe betaalsysteem, waarbij de klant het geld inwerpt in een automaat en daaruit ook zijn wisselgeld ontvangt, is onlangs geïntroduceerd bij drie cafetaria’s in het midden van het land. De ondernemers zijn vol lof. ‘Méér dan een mooi stukje techniek.’

Automatische kassa doet intrede bij cafetaria’s
De Easy Cash Mini bij Kwalitaria Galecop in Nieuwegein.

De Cikam Easy Cash Mini is gekoppeld aan de bestelsoftware van Next to Food. De machine zit verankerd in de balie, waardoor deze niet zomaar kan worden meegenomen. Als een klant geld inwerpt, wordt het veilig opgeborgen in de cassette van het kassasysteem. De ontwikkelaars hopen overvallers hiermee buiten de deur te houden. Voor Harry de Bresser van Kwalitaria Duurstede in Wijk bij Duurstede gaf dit de doorslag om de machine aan te schaffen. ‘Veiligheid gaat boven alles. Een paar jaren geleden zijn wij overvallen. Je kunt natuurlijk niets uitsluiten, maar dit geeft wel een beter gevoel.’
Ook Syl Lammers van cafetaria ’t Pakhuis in De Klomp en John Rensen van Kwalitaria Galecop in Nieuwegein zijn blij met de extra veiligheid die het nieuwe systeem biedt. ‘We willen een signaal afgeven dat er bij ons niets te halen valt’, zegt Rensen. ‘De meeste klanten betalen met de pin. Contant geld wordt nu ook veilig opgeborgen.’

Hygiënische kassa

Contant geld brengt in een cafetaria ook vanuit hygiënisch oogpunt de nodige uitdagingen met zich mee. Bij de Cikam Easy Cash Mini gooit de klant het geld direct in de automaat en ontvangt daaruit ook zijn wisselgeld. Zo kan de medewerker zijn aandacht richten op de bestelling en de service, en wordt de voedselveiligheid extra gewaarborgd doordat hij het geld niet meer aanraakt. ‘Na elke betaling je handen wassen, is in de praktijk vaak onmogelijk’, weet Lammers. ‘Terwijl geld gewoon een heel vies product is. Met de Cikam Easy Cash Mini hebben wij dat probleem niet meer. Klanten waarderen het dat we zo op onze hygiëne letten.’
De ondernemers, die het systeem nu enkele weken in gebruik hebben, zien nog meer voordelen. Zo wordt het risico dat medewerkers zelf een greep uit de kassa doen tot een minimum beperkt omdat ze niet in contact komen met het geld. Bovendien accepteert de machine geen vals geld of buitenlandse munten die veel op euro’s lijken.  ‘Gelukkig is de machine aan de andere kant ook vrij coulant’, merkt Rensen. ‘Hij is niet overgevoelig voor briefjes met kleine scheurtjes of kreukels erin.’

Geen telfouten

De Bresser zag het systeem vorig jaar al eens bij een bakker in Den Bosch. ‘Het bleef in mijn hoofd zitten. Ik ben er superblij mee.’ Hij vindt het bijvoorbeeld ook erg handig dat de machine zelf wisselgeld teruggeeft. ‘Klanten kunnen gewoon geld wisselen voor de sigarettenautomaat, zoals ze gewend zijn. Een tientje extra pinnen bij een bestelling is ook geen punt.’
De ondernemer werkt met een team van 24 man, waarvan sommigen het lastig vinden om geld terug te rekenen. ‘De machine geeft zelf het geld terug en het kassasysteem maakt geen telfouten. De kas klopt altijd! Door de software van NTF hebben we alle transacties inzichtelijk. Het niet meer hoeven tellen van kassalades scheelt veel tijd.’
Klanten van Kwalitaria Duurstede kijken vaak verrast op van het nieuwe systeem. ‘In het begin waren we even bang dat oudere mensen huiverig op het systeem zouden reageren, maar dat valt reuze mee’, zegt De Bresser. ‘Kinderen vinden het helemaal geweldig. Ze maken ruzie over wie er mag afrekenen. Ouders zeggen dan soms: ‘Doe nog maar een ijsje’, want dan kunnen ze nog een keer betalen.’ 

Reageer op dit artikel